در اندیشه فردای ایران باشیم *
واژه «ایران» در ذهن شنونده مفهومی بسیار فراتر از یک موجودیت در قالب جغرافیای سیاسی و حتی جغرافیای طبیعی را موردتوجه قرار میدهد: موجودی باشکوه و پرابهت با ویژگیهای منحصربهفرد تاریخی، اجتماعی و فرهنگی و دینی، و در عین حال بسیار ظریف و زیبا. این موجود زیبا و باشکوه چه به لحاظ نقشی که در شکلگیری تمدن کنونی بشری و تعمیم زندگی انسانی بر روی کره خاکی داشته، و چه به لحاظ جایگاهش در گسترش علم و خرد و ترویج اندیشه دینی همواره موضوعی بس مهم برای پژوهش و بازشناسی توسط اهل اندیشه و اصحاب خرد و دانایی بودهاست.
ایران امروز در سایه بدخواهی کینهتوزانه بیگانگان و بدتر از آن بیتدبیری داخلی گرفتار بحرانهای متعددی شده که همچون بیماریهای مهلک سلامت و زندگی همراه با سربلندی او را تهدید میکنند. این بحرانها در حوزههای متعددی ازجمله اقتصاد، محیط زیست، فرهنگ عمومی و حتی حوزه باورهای شهروندان شکل گرفته و روزبهروز در حال گسترش و ریشه دوانیدن هستند و شوربختانه علامتی از تلاش برای چارهاندیشی و درمان از سوی مسؤولان امر مشاهده نمیشود.
در حوزه اقتصاد سالهاست کشورمان نرخ پایین رشد اقتصادی را همراه با تورم دورقمی تجربه میکند. نتیجه این روند سقوط بخش بزرگی از جمعیت کشور به زیر خط فقر بوده است. همزمان با کاهش چشمگیر میزان رفاه خانوارهای ایرانی، برخی رقبای منطقهای کشورمان با سرعت در مسیر رشد اقتصادی قدم برداشته و جایگاه خود را در نظام اقتصاد جهانی تثبیت میکنند. برای درک بهتر این واقعیت تلخ فقط کافیست بگوییم در فاصله ۵۰ سال گذشته تولید ناخالص داخلی سرانه ترکیه در مقایسه با ایران از کمتر از دوسوم به بیش از ۲.۵برابر افزایش یافتهاست.
بروز اختلاف چندبرابری بین تولیدناخالص داخلی سرانه هر کشوری با کشورهای همجوار خودبهخود قابلیت تبدیل به یک دشواری امنیتی را دارد.
علاوهبراین در سالیان اخیر شاهد تلاش بیوقفه کشورهای منطقه برای ایجاد زیرساختهای ارتباطی و گسترش ظرفیت تجاری خود هستیم، اقداماتی که بیتردید جریان توسعه کشورمان را در طول حداقل ۵۰سال آینده با دشواری روبهرو خواهدساخت.
هرچند در سالهای اخیر پیشرفتهای چشمگیری در بسیاری از شاخههای علوم و فنون داشتهایم، بروز دشواریهای جدّی در مسیر اقتصاد ملی موجب شده، امکان استفاده از این دستآوردهای بسیار ارزشمند همچون بسیاری از داشتهها و انباشتههای دیگر فراهم نیاید.
در حوزه محیط زیست کشورمان شرایط بسیار دشواری را تجربه میکند. تخریب پوشش جنگلی، برداشت بیحساب و کتاب از ذخایر آبهای زیرزمینی، فرونشست زمین، تخریب گسترده پوشش خاکی، آلودگی ذخایر آبی سطحی و زیرزمینی، و افزایش خطر انقراض بسیاری از گونههای گیاهی و جانوری حاصل بیتوجهی به اصول حفاظت از محیط زیست است. گفتنی است چندسال پیش اقدام غیراصولی متولیان امر در انتقال تعدادی از گورخرهای منطقه خارتوران به منطقهای دیگر نتیجهای بسیار خسارتبار بهدنبال داشت، و البته هرگز شاهد تلاشی از جانب مسؤولان بالاتر برای جلوگیری از تکرار چنین وقایعی نبودهایم.
چنین بیتوجهی مرگباری را در مورد میراث فرهنگی کشورمان نیز شاهد هستیم. در این حوزه بسیار مهم متولیان امر حتی حاضر به تهیه دو متر طلق برای حفاظت از سنگنبشته گنجنامه همدان نیستند!
در حوزههای اجتماعی و فرهنگی شرایط حتی اسفبارتر است. مهاجرت گسترده نخبگان و دانشآموختگان جوان هرگز نگرانی محسوس متولیان امر را بهدنبال نداشتهاست. درمقابل تلاش بیوقفه و شبانهروزی برای ارائه تصویری گزینششده از تاریخ غنی ایران به نسل جوان، اقدامی که باید آن را نوعی تاریخکشی تلقی کرد، شرایطی را فراهم ساخته که بسیاری از جوانان کشور نتوانند رابطهای عاطفی با ایران برقرار کنند. این امر نیز به گسترش و ترویج تمایل به مهاجرت و ترک زادگاه شدت بخشیدهاست.
به این فهرست موارد متعدد دیگری را نیز میتوان افزود. اینهمه نشان میدهد که موجودیت ایران باشکوه و زیبا واقعاً به خطر افتاده و شوربختانه دولتمردان تمام همّ خود را فقط در این زمینه صرف میکنند که تقصیر کاستیهای موجود را گردن دولت قبلی (یا همان بهاصطلاح بانیان وضع موجود!) بیندازند و اصلاً برنامهای برای دفع این همه خطرات بزرگ ندارند.
هزار سال پیش حکیم طوس نگرانی خود از خطرات زمانه را در این بیت ماندگار خلاصه کرد که:
دریغ است ایران که ویران شود
کنام پلنگان و شیران شود
او چنان شأن والایی برای ایران قائل بود که میگفت ایران حتی اگر ویران هم بشود، جولانگاه روباهان و شغالان نخواهدشد، و همچنان پلنگان و شیران را در خود جای خواهدداد. اما امروز این ایران زیبا و باشکوه در سایه بیتدبیری طولانیمدت در معرض خطری بزرگ قرار گرفته، و از سوی دیگر در سایه همین بیتدبیریها نسل شیر ایرانی منقرض شده، و پلنگ ایرانی نیز در آستانه انقراض است.
امروز ایراندوستان چارهای جز تلاش هماهنگ و خردمندانه برای یافتن راه برونرفت از این بحران همهجانبه و دفع اینهمه خطر خانمانبرانداز ندارند.
——————————
* – این یادداشت در روزنامه شرق شماره یکشنبه ۲۶ – ۱ – ۱۴۰۳ به چاپ رسیدهاست.
دستهها: سیاستگذاری اقتصادی, یککمی سیاسی