هیچ‌کس نگران رشد منفی اقتصادی نیست! *

متن زیر حاصل مصاحبه کوتاهی با خبرگزاری ایلنا در مورد پیش‌بینی رشد منفی ۶درصدی بانک جهانی برای سال آینده کشورمان و آثار این رشد منفی است:
در کشور ما رشد اقتصادی منفی ۶ درصدی هم سیاست‌گذار را نگران نمی‌کند
یک پژوهشگر اقتصادی اظهار داشت: در کشور ما شرایط به‌گونه‌ای است که رشد منفی اقتصادی ۵ یا ۶ درصدی را که درگذشته تجربه کرده‌ایم، موجب نگرانی سیاست‌گذاران یا مسؤولین اقتصادی نشده‌است.
ناصر ذاکری در گفت‌وگو با ایلنا در مورد پیش‌بینی بانک جهانی مبنی بر رشد اقتصادی منفی ایران در سال ۲۰۱۹ گفت: البته برخی برآوردها در مورد اقتصاد ایران در سال‌های گذشته عملاً محقق نشده‌است و نمی‌شود انتظار داشت که این پیش‌بینی نیز حتماً برآورده شود. پیش‌بینی در این‌گونه نهادها براساس یک سری مطالعات، شواهد و همچنین روندهای گذشته است و ضمناً فرض‌هایی در مورد تحولات اقتصادی و سیاسی در نظر می‌گیرند که در این پیش‌بینی‌ها تأثیرگذار است، از همین روی بنده این پیش‌بینی‌ها را به ‌عنوان تحقق حتمی نمی‌بینم.
وی ادامه داد: با این وجود، وقتی رشد اقتصادی کاهش می‌یابد یا حتی احتمال کاهش وجود داشته باشد بسیاری از فعالیت‌های اقتصادی محدود، اشتغال کاهش و رکود عمیق‌تر می‌شود به ویژه در کشوری که گرفتار رکود تورمی است موجب تشدید تورم می‌شود.
این پژوهشگر اقتصادی تصریح کرد:‌ وقتی اشتغال کاهش پیدا می‌کند گروهی از خانوارها درآمد خود را از دست خواهند داد چون وقتی میزان فروش بنگاه‌ها و موسسات تولیدی و تجاری کاهش یابد آنها نوع پرداختی به کارکنان خود را تغییر خواهند داد حتی اگر نیروی کار خود را تعدیل نکنند میزان حقوق پرداختی به کارمندان را کاهش خواهند داد.
وی افزود: کاهش فروش بنگاه‌ها به صورت دومینووار بر بنگاه‌های دیگر نیز تاثیرگذار خواهد بود چون این بنگاه‌ها در ارتباط طولی و عرضی باهم هستند و طبیعتا بر روی هم تاثیر می‌گذارند. برای نمونه رکود در یک بنگاه موجب رکود در بنگاه‌هایی می‌شود که مواد اولیه آن را تامین می‌کنند.
ذاکری خاطرنشان کرد: به عبارت دیگر این موضوع از هر کجا شروع شود، گسترش یافته و در کل اقتصاد تاثیرگذار خواهد بود. البته ما در سال‌های ۹۰ و ۹۱ به علت تشدید تحریم‌ها رشد اقتصادی منفی را تجربه کرده‌ایم.
این پژوهشگر اقتصادی با بیان اینکه رشد منفی اقتصاد در سیاست‌گذاری اقتصادی تأثیرگذار است، گفت: این موضوع یک پدیده نگران‌کننده است و حتی کاهش یک‌دهم‌درصدی مثلا در کشورهای توسعه‌یافته موجب نگرانی سیاست‌گذار است چون تبعاتی مانند فقر و بیکاری را در پی خواهدداشت. اما در کشور ما شرایط به‌گونه‌ای است که رشد منفی اقتصادی ۵ یا ۶ درصدی که درگذشته تجربه کرده‌ایم، موجب نگرانی سیاست‌گذاران یا مسؤولین اقتصادی نشده‌است.
وی با اشاره به تأثیر رشد منفی اقتصادی بر درآمدهای مالیاتی دولت گفت: طبیعتاً یکی از عوامل محقق نشدن درآمدهای مالیاتی که با آن مواجه هستیم، همین رشد اقتصادی پایین است. البته دولت سعی می‌کند با جلوگیری از فرار مالیاتی و جدی گرفتن آن، بخشی از آن را جبران کند اما به‌طور طبیعی رشد اقتصادی منفی موجب کاهش درآمد و در نهایت کاهش درآمدهای مالیاتی می‌شود.
—————————–
* – مراجعه کنید به:
در کشور ما رشد اقتصادی منفی ۶ درصدی هم سیاست‌گذار را نگران نمی‌کند

guest
0 Comments
بازخورد (Feedback) های اینلاین
View all comments
نقل مطالب سایت با ذکر منبع آزاد است.