پیش بهسوی جامعه بدونرانت – ۱۴ *
اهل کوفه و شکمهای برآمده از حرام
امام حسین(ع) روز عاشورا وقتی از اثرگذاری سخنانش بر لشکر کوفه ناامید شد، به نکته قابلتأملی اشاره کرد: “فَقَدْ مُلِئَتْ بُطُونُکُمْ مِنَ الْحَرَامِ”. چون شکمهای اهلکوفه از حرام پر شدهاست، سخنان روشنگر امام در آنان اثر نمیگذارد. سران کوفه طی دو دهه قبل از واقعه عاشورا به بهرهمند شدن از خوان یغمای اموی عادت کردهبودند. حکومت بنیامیه برای تثبیت قدرت خود به بعضی از آنان امتیازات خاص داده، و آنان را آلوده و معتاد به درآمد حرام کردهبود.
یکی از آثار گسترش فرصتهای رانتخواری و رانتجویی در جامعه همین است. کسانی که به چنین درآمدهای حرامی دست مییابند و بهاصطلاح شکمشان با شکار حرام انباشته میشود، بهتدریج حساسیت خود را به سخنان مصلحان و خیرخواهان جامعه که طالب بازگشت به مسیر درست قبلی هستند، از دست میدهند. آنان در مقابل هر تغییری که منافعشان را زیر سؤال ببرد، مقاومت خواهندکرد.
به بیان دیگر خسارتی که شکلگیری مناسبات رانتی به جامعه ما وارد آورده، فقط در این خلاصه نمیشود که بخشی از اموال عمومی در اختیار افراد خاص قرار گرفته و عرصه بر عامه مردم تنگ شدهاست. خسارت بسیار بزرگتر این است که درآمد حرام رانتی میتواند حتی برخی از خدمتگزاران مخلص جامعه را هم شکار کند و با معتاد کردن به لذت حرام از خدمت مخلصانه به جامعه بازدارد.
شهید حمید باکری در سخنانی قابلتأمل پیشبینی کرد که رزمندگان سه دسته خواهندشد. یک دسته شامل کسانی است که گذشته پرافتخار خود را فراموش کرده، و آلوده چرب و شیرین دنیا میشوند، و با عادت کردن به درآمد حرام رانتی، از خدمت بیشتر به جامعه بازمیمانند.
درآمدهای رانتی برخی از پاکبازان آن ایام را گرفتار کردهاست. اینکه طی هفتههای گذشته خبر از تلاش برخی مدیران رانتجو برای دستکاری در مدارک درصد جانبازی میرسد، تا بتوانند همچنان بر کرسی ریاست تکیه زده، و به جامعه (بخوانید به جیب خود) خدمت کنند، اینکه در برخی پروندههای رانتخواری و فساد مالی افرادی با سابقه حضور در میدان جهاد و دفاع مقدس نقش فعال دارند، شاهدی بر این ادعا است.
چگونه ممکن است فردی که در جوانی داوطلب شهادت بوده، در میانسالی با فراموش کردن آرمانها گرفتار پرونده فساد مالی و ثروتاندوزی از طریق پایمال کردن حقالناس میشود؟ پاسخ روشن است: با خطاهای کوچک که همچون راهرفتن مورچه بر روی سنگ سیاه در شب تاریک (اشاره به تعبیر رسول اکرم) قابلمشاهده نیست، درآمد رانتی در مقیاس کوچک وارد جیب او شده، و در قدم بعد او بهتدریج حساسیت و حمیت خود را از دست داده، و مصمّم به برداشتن لقمههای بزرگ از سفره انقلاب خواهدبود.
———————————-
* – این یادداشت در روزنامه عصر اقتصاد شماره سهشنبه ۲۷ – ۶ – ۹۷ به چاپ رسیدهاست.
دستهها: توزیع درآمد و رفاه, رانتخواری و فساد