مشکلات مسکن با ورود چینیها حل نمیشود *
متن زیر حاصل مصاحبه کوتاهم با روزنامه توسعه ایرانی است.
یک کارشناس بازار مسکن در گفتوگو با «توسعه ایرانی» درباره استقرار شرکت مسکنساز چینی در تهران عنوان کرد: این همکاریها به ظاهر میتواند شبیه سرمایهگذاری باشد، اما مشکلات اصلی مسکن را حل نمیکند.
ناصر ذاکری افزود: مشکل اصلی مسکن این نیست که چنین مجموعههای تولیدی در آن فعال نیستند، که با ورود شرکتهای چینی، مشکلات بازار حل شود. مشکل بخش مسکن این است که اجازه دادیم قیمت زمین شهری بهحدی بالا رود که نیازمندان و مصرفکنندگان واقعی از بازار خارج شوند. او تأکید کرد: اگر حتی از کره مریخ هم تولیدکننده و سرمایهگذار وارد کنیم، به افزایش قدرت خرید مصرفکنندگان کمکی نمیکند.
این تحلیلگر بازار مسکن با عنوان اینکه ورود چینیها ممکن است باعث شود با نظارت بهتر، محصولات باکیفیتتری تولید شود، بیان کرد: در ایران مشکل نظارت و هزینه بالای ساخت وجود دارد. زیرا تولیدکنندگان ما حرفهای و فنی نیستند، تجربه لازم را ندارند و از بد حادثه در این حوزه فعالیت میکنند.
ذاکری تصریح کرد: ورود چنین شرکتهایی شاید بتواند مثبت باشد اما نمیتواند مشکل اصلی ما را حل کند.
بازار ایران برای چینیها سود ندارد
او درباره فعالیت چینیها در بازار مسکن ایران گفت: چینیها دنبال سود هستند و فعالیت مسکنسازی در ایران نمیتواند برای آنها در مبالغ هنگفت سودآور باشد. اگر هدف از فعالیت، تأمین نیاز مصرفکننده واقعی باشد، در بازار ایران مصرفکننده امکانات خرید این مسکن را ندارد.
ذاکری با بیان اینکه قدرت خرید مصرفکننده واقعی افزایش نمییابد مگر اینکه بانکهای ما خانهتکانی کنند و به سمت اعطای تسهیلات مسکن بروند، اضافه کرد: سهم تسهیلات مسکن در مجموع تسهیلات اعطایی بانکها فقط ۶ درصد است، در حالی که در بعضی کشورها، سهم وامهای مسکن بالای ۲۰ درصد برآورد میشود. در بلندمدت شاید بتوانیم تغییراتی در نظام بانکی ایجاد کنیم که در حوزه مسکن به مصرفکنندگان کمک بیشتری شود. اما تا زمانی که این اتفاق نیافتد، تقاضای مسکن تابعی از شرایط سفتهبازی بازار است.
تولیدکننده و مصرفکننده واقعی نیستند
این تحلیلگر بازار مسکن در پاسخ به اینکه «آیا پیمانکار ایرانی قادر به ساخت ۲۰۰ هزار مسکن نیست؟»، اذعان کرد: پیمانکاران ایرانی به دلیل مشکلات مالی تارومار شدهاند.
ذاکری با اشاره به اینکه در داخل کشور قدرت و پتانسیلی در بعضی شرکتها داریم که میتوانند فراتر از این ۲۰۰ هزار مسکن هم فعالیت کنند، درباره تأثیر این ۲۰۰ هزار واحد در بازار، تآکید کرد: دولت اگر واقعاً میخواست کار مؤثری در حوزه مسکن انجام دهد، اولین قدم این بود که بازار مسکن را بازآرایی کند.
به گفته او، دولت باید در راستای تغییر رویه تولید حرکت کند و واقعیها شروع به فعالیت کنند. زیرا در بازار مسکن نه خریدار واقعی است و نه تولیدکننده. عمده خریداران به دلیل تقاضاهای سفتهبازانه فعالیت میکنند و تولیدکنندگان ما، حرفهای و توانمند نیستند که کالایی باکیفیت تولید و عرضه کنند.
این کارشناس درباره غیرواقعی بودن تولیدکنندگان بازار مسکن ایران افزود: برخی از افرادی که وارد بازار مسکن شدهاند، به این دلیل که در حوزههای دیگر قادر به سرمایهگذاری نیستند، به انبوهساز تبدیل شدهاند.
ذاکری با بیان اینکه اکثر فعالان اقتصادی وقتی به سطحی از امکانات میرسند، حتماً وارد فعالیت ساختوساز میشوند، تصریح کرد: در ایران منابع و امکانات زیاد است؛ اما تولیدکنندگان حرفهای و توانمند نیستند. اکنون بازار مسکن باید بازآرایی شود تا تولیدکنندگان حرفهای و توانمند وارد بازار شوند و اگر کسی هم خواهان سرمایهگذاری در مسکن است، به صورت خرید سهام این کار را انجام دهد. نباید اجازه دهیم هرکسی نام خود را انبوهساز بگذارد و محصولات بیکیفیت تولید کند. دولت ابتدا باید بازآرایی بازار را انجام دهد و اگر زمانی این فعالیت به نتیجه نرسید و احساس خلأ کردیم، آنگاه از تولیدکننده چینی کمک بگیریم.
ذاکری با اشاره به اینکه امکانات خود را تجهیز نکردیم و تلاش نکردیم تولیدکنندگان خود را سازمانیافته و متشکل کنیم، خاطرنشان کرد: برای دولت تجهیز منابع داخلی سخت است و آسانترین راه، وارد کردن تولیدکننده خارجی است.
————————————-
* – مراجعه کنید به:
از مریخ هم تولیدکننده وارد کنیم، قدرت خرید مصرفکننده افزایش نمییابد
دستهها: سیاستگذاری اقتصادی, شهر، زمین و مسکن